Εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε σχετικά με τα νέα του μαθήματος. Προκειμένου να λαμβάνετε τις ανακοινώσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, βεβαιωθείτε ότι είστε εγγεγραμμένοι στο μάθημα.
Η πρώτη διάλεξη για το τμήμα Α-Λ θα γίνει την Παρασκευή 9/10/2009, ενώ για το τμήμα Μ-Ω την επόμενη Παρασκευή 16/10/2009.
2. Εργαστήριο
Για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου, η τάξη θα χωριστεί σε έξι ομάδες.
Ημέρα
Ώρα
Αίθουσα
Ομάδα
Τρίτη
10:45-12:30
ΕΠΥ Νέο Κτ. ΗΜΜΥ αίθ. Α1
1
Τρίτη
10:45-12:30
ΕΠΥ Νέο Κτ. ΗΜΜΥ αίθ. Α3
2
Τετάρτη
10:45-12:30
ΕΠΥ Νέο Κτ. ΗΜΜΥ αίθ. Α1
3
Τετάρτη
10:45-12:30
ΕΠΥ Νέο Κτ. ΗΜΜΥ αίθ. Α3
4
Πέμπτη
10:45-12:30
ΕΠΥ Νέο Κτ. ΗΜΜΥ αίθ. Α1
5
Πέμπτη
10:45-12:30
ΕΠΥ Νέο Κτ. ΗΜΜΥ αίθ. Α3
6
Θα γίνουν συνολικά 12 εργαστηριακές ασκήσεις και θα υπάρξει εξέταση μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων. Η πρώτη εργαστηριακή άσκηση θα γίνει την εβδομάδα 12-16/10/2009. Οδηγίες για την εγγραφή στο εργαστήριο εδώ.
Το πρόγραμμα διαλέξεων και εργαστηριακών ασκήσεων είναι αναρτημένο στο ημερολόγιο της ιστοσελίδας. Τροποποιήσεις του προγράμματος και οδηγίες για την εκτέλεση των ασκήσεων θα ανακοινώνονται στα "Γενικά νέα και ανακοινώσεις".
2
Ύλη
Χρήσεις των δικτύων υπολογιστών. Το υλικό και λογισμικό των δικτύων. Παραδείγματα δικτύων και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Μοντέλο αναφοράς TCP/IP (στρώμα εφαρμογής, στρώμα μεταφοράς, στρώμα διαδικτύου, στρώμα host προς δίκτυο). Ζεύξεις από σημείο σε σημείο (πρωτόκολλα HDLC, PPP, SLIP). Ζεύξεις σε LAN. Το πρότυπο IEEE 802 (802.3, 802.4, 802.5, και 802.2). Κάρτες δικτύου. Γέφυρες (Διαφανείς γέφυρες, γέφυρες δρομολόγησης πηγής, απομακρυσμένες γέφυρες). Τοπικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας (FDDI, Ταχύ Ethernet, Gigabit Ethernet). Διαδικτύωση - Διασύνδεση δικτύων (Νοητά Κυκλώματα σε Αλληλουχία, Διαδικτύωση Χωρίς Συνδέσεις, Σήραγγες, Δρομολόγηση στα Διαδίκτυα, Τεμαχισμός). Το στρώμα δικτύου στο Internet (Το πρωτόκολλο IP, Διευθύνσεις IP, Υποδίκτυα, Επίλυση διευθύνσεων: Πρωτόκολλο ARP, Πρωτόκολλο Ελέγχου στο Internet: ICMP, Πρωτόκολλα Δρομολόγησης: RIP, OSPF, BGP, Πολλαπλή Διανομή στο Internet, Κινητό IP, Αταξική Δρομολόγηση μεταξύ Περιοχών: CIDR, IPv6). Υπηρεσία μεταφοράς (Ποιότητα Υπηρεσίας, Στοιχεία Υπηρεσίας Μεταφοράς). Θέματα σχεδίασης του στρώματος μεταφοράς (Διευθυνσιοδότηση, Εγκατάσταση σύνδεσης, Απόλυση σύνδεσης, Έλεγχος Ροής και Προσωρινή Αποθήκευση, Πολυπλεξία, Ανάκαμψη από Κατάρρευση). Τα πρωτόκολλα μεταφοράς στο Internet (Το Μοντέλο Υπηρεσίας TCP, Το πρωτόκολλο TCP, Επικεφαλίδα του Τεμαχίου TCP, Διαχείριση συνδέσεων TCP, Πολιτική Μετάδοσης στο TCP, Έλεγχος Συμφόρησης στο TCP, Διαχείριση Χρονομετρητών στο TCP, Το πρωτόκολλο UDP, Ασύρματα TCP και UDP). Αριθμοδότηση και ονοματοδότηση στο Internt. Σύστημα Ονομασίας Περιοχών DNS (Χώρος Ονομάτων του DNS, Εγγραφές Πόρων, Εξυπηρετητές Ονομάτων). Εργαστήριο: Σειρά εννέα ασκήσεων για πρακτική άσκηση των φοιτητών σε θέματα διάρθρωσης δικτύων, δικτυακών πρωτοκόλλων ΙΡ, ARP, ICMP, TCP, UDP, πρωτοκόλλων εφαρμογών FTP, TELENET, HTTP, χρήσης εργαλείων ανάλυσης πρωτοκόλλων, καθώς και συγγραφής προγραμμάτων που επιδεικνύουν τα θέματα σχεδιασμού πρωτοκόλλων και διαστρωμάτωσης.
Σε κάθε εργαστηριακή άσκηση θα απαντάτε στα ερωτήματα και θα παραδίνετε το φυλλάδιο των απαντήσεων στον επιβλέποντα. Να εκτυπώνετε τα φύλλα απαντήσεων και να τα έχετε μαζί σας. Τα φύλλα να έχουν συρραφεί ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να μπερδευτούν.
Ο μέγιστος βαθμός εργαστηρίου θα είναι 4 (τέσσερα) αν κάποιος προσέλθει σε όλες τις ασκήσεις, παραδώσει ορθές αναφορές και απαντήσει σωστά κατά την εξέταση. Θα προκύψει κατά το 75% από τις ασκήσεις και κατά το 25% από την εξέταση. Για κάθε απουσία θα υπάρχει μείωση του μεγίστου κατά μισή μονάδα. Καθυστέρηση προσέλευσης πέραν των 30 λεπτών ισοδυναμεί με απουσία.
Το εργαστήριο είναι υποχρεωτικό για όλους τους εγγεγραμμένους στο μάθημα. Κατ΄εξαίρεση όσοι το παρακολούθησαν πέρυσι μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να μην εκτελέσουν τις ασκήσεις, οφείλουν όμως να προσέλθουν στην εξέτασή του.
Η τελική βαθμολογία στο μάθημα, με την προϋπόθεση ότι ο βαθμός του γραπτού είναι προβιβάσιμος, θα προκύψει ως εξής: